Jokainen pääkaupunkiseudun ekaluokkalainen saa ikioman kirjan Helmet-kirjastosta

Helmet-kirjastot antavat yhteistyössä kustantajien kanssa kaikille koulunsa aloittaville pääkaupunkiseudun ekaluokkalaisille kirjalahjan lukuvuonna 2024–2025. Ekaluokkalaiskampanja on merkittävä panostus pienten lukijoiden lukutaitoon. Kampanjalla halutaan mahdollistaa oma, ikätasoinen ja laadukas kirja kaikille pääkaupunkiseudun ekaluokkalaisille. Samalla kaikki koulutulokkaat kutsutaan tutustumaan omaan lähikirjastoon, joko opettajan johdolla tai perheen kanssa.

Suomenkielinen kirjalahja tänä vuonna on Sergio Augusto Sánchezin kirjoittama ja Manuel García Platan kuvittama Pikku avokadon tarina. Kirjan on kääntänyt Sofia Perhomaa ja kustantanut Aviador Kustannus.  

Kuva: Sergio Augusto Sánchez.

 

Tämänvuotisessa kampanjakirjassa käsitellään luontoa ja kasvun ihmettä, mutta myös menetyksen mahdollisuutta. Laura pitää avokadoista ja päättää isänsä opastuksella kasvattaa avokadon siemenestä puun. Iloinen tehtävä saa kuitenkin surullisia sävyjä, kun puu on kuihtumaisillaan. Kirja on luonnon moninaisuuden lisäksi kuvaus erilaisista tunteista, joita itselle rakkaaseen asiaan liittyy.

Kampanjakirjan tekijät haastattelussa

Kyselimme kuulumisia lahjakirjan kirjoittaja Sergiolta sekä kuvittaja Manuelilta. He kertovat haastattelussa Pikku avokadon tarinan tekemisestä sekä niistä kirjoista, joita itse lukivat lapsena.

Omankieliset kirjat äidinkieleltään ruotsinkielisille


Helmet-kirjasto lahjoittaa myös ruotsinkielisille koulunsa aloittaville oman teoksen. Tämän vuoden ruotsinkielinen lahjakirja on Slemmo – Super-snigeln, jonka on kirjoittanut Dan Höjer ja kuvittanut Tony Miles. Kustantaja on Bokförlaget Hegas, joka erikoistunut helppolukuisiin kirjoihin.

Kuinka kirjalahjan saa

Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla kirjaston henkilökunta kutsuu ekaluokat opettajineen kirjastoon ja jakaa kirjalahjat luokkien kirjastovierailun yhteydessä. Espoossa lahjan saa luokan kirjastoon tekemän ekaluokkalaisvierailun yhteydessä tai käymällä lähikirjastossa ja näyttämällä opettajalta saatua kirjanmerkkiä.  

Äänikirja lukemisesteisille

Celian kirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa. Celia tuottaa saavutettavat äänikirjat suomen- ja ruotsinkielisistä kampanjakirjoista. Kampanjakirjat löytyvät myös pistekirjoina. Kirjat saadakseen lapsella täytyy olla tunnukset Celian verkkopalveluun. Tunnukset palveluun voi saada koulun kautta tai kirjastosta.

Pedagoginen oheismateriaali opettajien käyttöön

Helmet-kirjastoissa työskentelevät lastenkirjastotyön ammattilaiset ovat luoneet kampanjakirjaan oheismateriaalin, jonka on tarkoitus tuoda esiin kirjan teemoja ja helpottaa kampanjakirjan käsittelyä yhdessä luokan kanssa. Tänä vuonna täytetään Pikku avokadon luokkabingoa ja kaikkien bingon saaneiden luokkien kesken arvotaan kirjapalkintoja. Voit ladata luokkabingon alta ja tulostaa sen A3-kokoisena luokan seinälle.