Regnbågshyllorna påminner oss om mångfalden av kön och sexualiteter
Regnbågshyllan lyfter fram bibliotekets material som handlar om regnbågspersoner och frågor som gäller HBTQIA+. Syftet med regnbågshyllan är att det ska vara lättare för kunderna att hitta material som handlar om könsminoriteter och sexuella minoriteter. Bibliotekens regnbågshyllor är en påminnelse om att mångfald när det kommer till kön och sexualitet är en del av vardagen.
I regnbågshyllorna finns material för vuxna, barn och ungdomar på finska, svenska och engelska. Bibliotekspersonalen väljer ut sådan litteratur och annat material som behandlar sexuella minoriteters och könsminoriteters liv och identiteter i form av positiv representation. Urvalet baseras också på respons från kunderna. Homo-, bi- och transfobiskt material hör inte hemma i regnbågshyllan.
I regnbågshyllan finns cirka 2 000 titlar av böcker, serier och filmer. Här finns allt från romantiska komedier till facklitteratur, och från bilderböcker för barn till fantasy för ungdomar. Några av verken behandlar också mycket svåra ämnen.
Finlands första regnbågshylla uppfördes i Berghälls bibliotek i januari 2015. Nu finns det 33 regnbågshyllor på Helsingfors bibliotek och även på flera bibliotek i Esbo och Vanda. I Helsingfors är regnbågshyllan en egen genre, medan materialet på regnbågshyllorna i Esbo och Vanda handplockas på varje bibliotek. Också Grankulla bibliotek ordnar regelbundet utställningar med regnbågstema. Också andra bibliotek i Finland har tagit fasta på idén att lyfta fram regnbågsmaterial, och många kommunala bibliotek har antingen fysiska eller digitala regnbågshyllor.
Bild: Jonna Pennanen / Helsingfors stad