Kommunernas gemensamma E-bibliotek ändrar Helmet-bibliotekets e-bibliotekstjänster

Personen läser från sin smart enhet på stranden.
Bild: Suvi-Tuuli Kankaanpää/Keksiagency

Kommunernas gemensamma E-bibliotek öppnades även för huvudstadsregionens invånare 29.4.2024. E-biblioteket ändrar Helmet-bibliotekets e-bibliotekstjänster under 2024. 

Vid e-biblioteket har du i fortsättningen via en applikation tillgång till e-böcker, ljudböcker och digitala tidskrifter. Materialen kompletteras i takt med att de finländska förlagen deltar i samarbetet. Till att börja med fungerar E-biblioteket endast som mobilapplikation.

Som låntagare behöver du inget bibliotekskort, eftersom tjänsten kräver stark identifiering, exempelvis med bankkoder. I samband med identifieringen kontrollerar applikationen om din hemkommun är med i tjänsten. Helmet-bibliotekets kundrelation garanterar således inte tillträde till E-biblioteket. På E-bibliotekets webbplats kan du även kontrollera om din hemkommun deltar i E-biblioteket.

Vad förändras i Helmet-biblioteket?

  • Från och med 29.4 kan inga reserveringar utföras i Ellibs-tjänsten. Tjänsten kan användas över sommaren.
  • Från och med 1.7 kan inga reserveringar utföras i OverDrive/Libby-tjänsten. OverDrive kan användas till utgången av 2024. En del nyheter kommer även att skaffas till tjänsten.
  • Tidningstjänsten ePress faller bort 1.7.

E-bibliotekstjänsten framställs i samarbete mellan Nationalbiblioteket och de allmänna biblioteken. För närvarande deltar drygt 200 kommuner, och E-biblioteket betjänar 85 procent av finländarna. Flera kommuner kommer att delta i E-biblioteket 2025.

Bekanta dig med de vanligaste frågorna som ställts om E-biblioteket.