Sateenkaarihylly muistuttaa sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta
Sateenkaarihylly nostaa esille ja näkyviin kirjaston aineistoja, joissa käsitellään sateenkaarevia ihmisiä ja LGBTQIA*-aiheita. Sateenkaarihylly on perustettu, jotta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä käsittelevät aineistot olisivat paremmin asiakkaiden löydettävissä. Kirjastojen sateenkaarihyllyt muistuttavat siitä, että sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus on osa arkea ja jokapäiväistä elämää.
Sateenkaarihyllyissä on aikuisten, lasten ja nuorten aineistoa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kirjaston henkilökunta valitsee hyllyihin sellaista kirjallisuutta ja muuta aineistoa, jossa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen elämää ja identiteettiä käsitellään positiivisten representaatioiden kautta. Valintaa tehdään myös asiakaspalautteen perusteella. Homo-, bi- ja transfobinen aineisto ei kuulu sateenkaarihyllyyn.
Sateenkaarihyllyssä on noin 2 000 nimekkeen verran kirjoja, sarjakuvia ja elokuvia. Sekaan mahtuu kaikenlaista romanttisesta komediasta tietokirjallisuuteen ja lasten kuvakirjoista nuorten fantasiaan. Joissakin teoksissa käsitellään hyvinkin rankkoja aiheita.
Suomen ensimmäinen sateenkaarihylly pystytettiin Kallion kirjastoon tammikuussa 2015. Nyt sateenkaarihyllyjä on 33 Helsingin kirjastossa sekä useissa Espoon ja Vantaan kirjastoissa. Helsingissä sateenkaarihylly on oma genrensä, kun taas Espoossa ja Vantaalla sateenkaarihyllyn aineisto valitaan kussakin kirjastossa erikseen käsityönä. Myös Kauniaisten kirjastossa järjestetään säännöllisesti sateenkaarevia aineistonäyttelyitä. Muissakin Suomen kirjastoissa on innostuttu ideasta nostaa sateenkaariaineistoja esiin, ja monen kunnan kirjastoissa onkin joko fyysisiä tai digitaalisia sateenkaarihyllyjä.
Kuva: Jonna Pennanen / Helsingin kaupunki