Luku- ja satudiplomista iloa lukemiseen

Kuva: Pekko Vasantola

Helmet-lukudiplomi

Kunnari-lukudiplomi

Saamenkielinen lukudiplomi

Tuntuuko sinusta, että lukuharrastukseen olisi mukava saada kannustusta ja jonkinlainen pieni porkkana? Etkö aina keksi, mitä lukisit? Oletko valmis tutustumaan monenlaisiin kirjoihin? Jos näin on, kirjasto suosittelee sinulle lukudiplomin suorittamista.

Lukudiplomin suorittamisen ideana on lisätä lukuintoa ja tutustuttaa kirjafani mahdollisimman erilaisiin hyviin kirjoihin. Kirjastojen lukudiplomilistoissa on valittavina toisaalta paljon mukavaa uutta luettavaa, toisaalta lasten- ja nuortenkirjallisuuden nykyklassikoita. Eri-ikäisille lukijoille on olemassa omat diplomilistat, joista löytyy juuri itselle sopivaa luettavaa. Kaikki diplomin suorittaneet saavat suorituksestaan kunniakirjan eli diplomin. Ja vaikka et haluaisi varsinaisesti suorittaa lukudiplomia, saat lukudiplomilistoilta tietysti hyviä lukuvinkkejä.

Lukudiplomin suorittaminen

Voit valita kahdesta eri lukudiplomista. Pääkaupunkiseudulla on käytössä Vantaan kaupunginkirjaston kehittämä Helmet-lukudiplomi sekä Espoossa kehitetty Kunnari-lukudiplomi. Lukudiplomin voi suorittaa joko itsenäisesti tai yhdessä koulun kanssa. Lukudiplomeja suoritetaan pääsääntöisesti koulussa.

Lukudiplomi.fi -sivulla on vuosittain päivittyvien kirjalistojen lisäksi ohjeita diplomin suorittajille ja opettajille. Kirjalistoja löytyy suomen, ruotsin, englannin ja venäjän kielillä, ja niissä on selkeästi huomioitu erilaiset lukijat. Lukemisen lisäksi lukudiplomin suorittaja tekee kirjoista erilaisia tehtäviä, jotka suoritetaan opettajan johdolla koulussa tai – jos diplomi suoritetaan poikkeuksellisesti itsenäisesti – yhteistyössä oman kirjaston kanssa.

Kunnari-lukudiplomi on valtakunnallinen lukudiplomisivusto eli käytössä ympäri Suomen. Kunnarin diplomilistojen päivittämiseen ja ylläpitämiseen osallistuu Espoossa opettajien lisäksi joukko kirjastolaisia. Lukemisen lisäksi Kunnari-lukudiplomin suorittaja tekee kirjoista erilaisia tehtäviä. Kunnari-lukudiplomikirjojen saatavuustiedot Helmet-kirjastoista löydät osoitteesta Kunnarilistat.fi

Lisää tietoa lukudiplomeista saat myös kaikista Helmet-kirjaston toimipisteistä.

Satudiplomista lukuvinkkejä perheille ja ryhmille

Helmet-kirjastot haluavat kannustaa perheitä ja lapsiryhmiä lukemaan yhdessä. Satudiplomi on tarkoitettu 0-6-vuotiaille lapsille, perheille ja varhaiskasvatuksessa käytettäväksi. Kirjalistasta löydät monipuolisia ja viihdyttäviä kirjavinkkejä yhteisiin lukuhetkiin ja kirjat on jaoteltu aihealueisiin. Listalta löydät myös suuntaa antavat ikäsuositukset eri kirjoille. Satudiplomin suorittajat voivat täyttää itse tulostettavaa Lukulokki-pohjaa kirjojen muistiin merkitsemiseen ja kymmenen (10) kirjaa lukenut saa noutaa kirjastosta diplomin sekä Lukulokilleen kruunun.

Satudiplomi

Sagodiplom

Venäjänkielinen Satudiplomi

Story Diploma

Kysy diplomeista

Onko sinulla kysyttävää lukudiplomeista? Ota yhteyttä meihin sähköpostilla:

Helsinki: Helsingin kaupunginkirjasto, helsinki(at)lukudiplomi.fi

Espoo: Espoon kaupunginkirjasto, espoo(at)lukudiplomi.fi

Vantaa: Vantaan kaupunginkirjasto, vantaa(at)lukudiplomi.fi

Kauniainen: Kauniaisten kirjasto, kauniainen(at)lukudiplomi.fi